Energiebesparing

Energiebesparing op complexe productieprocessen

Energiebesparing is momenteel een hot topic. Vooral doordat de energieprijzen de afgelopen periode flink gestegen zijn, zie je dat het merendeel van de Nederlanders actief bezig is om hun energieverbruik en daarmee de kosten te verlagen. Zo ook bij bedrijven. Waar het bij particulieren jaarlijks vaak om enkele tientallen tot maximaal honderden euro’s gaat, kan energiebesparing bij bedrijven duizenden euro’s per jaar opleveren. Vooral in een industriële omgeving waarbij grote machines 24 uur per dag, 7 dagen in de week in werking zijn, zijn er forse besparing op energie mogelijk. Benieuwd naar wat voor mogelijkheden hiervoor zijn? Je leest ze hier. 

Energieverbruik tijdens het productieproces 

Tijdens het productieproces wordt veel energie verbruikt. De meeste machines draaien aan één stuk door en verbruiken daardoor veel stroom. In tegenstelling tot een koffiezetapparaat of een vaatwasser thuis, vragen industriële machines daarbij veel stroom. Zo verbruikt een fabriek gemiddeld 150.000 kWh per jaar. Ter vergelijking, een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 2.500 kWh per jaar. Ter vergelijking één fabriek verbruikt evenveel als 60 huishoudens. Tijdens de productie wordt er vaak van alles uitgestoten. Zo komen er bij veel productieprocessen fijnstoffen, broeikasgassen, minuscule stofdeeltjes, maar vaak ook veel warmte vrij. Wanneer dit niet opgevangen wordt, gaat deze restwarmte verloren.  

Terugwinning van de industriële restwarmte   

Dat de restwarmte verloren gaat is zonde. Juist omdat er tijdens een productieproces vaak veel warmte vrijkomt en dit goed hergebruikt kan worden in het productieproces. Het hergebruiken van restwarmte gebeurt in nieuwbouwwoningen al. Dit levert jaarlijks flinke besparingen van enkele tientallen tot honderden euro’s op voor de bewoners. Vertaal dit na de industriële omgeving en je begrijpt dat dit een significante besparing oplevert. Er zijn verschillende manier om de restwarmte terug te winnen. Voor een zo efficiënt mogelijk resultaat is het belangrijk om een zo’n terugwinningssysteem op maat te maken. Hierdoor verlies je minimale warmte en behaal je maximaal resultaat. Bij J.O.A. Air Solutions zijn ze specialist op het gebied van op maat gemaakte warmte terugwin systemen voor complexe productieprocessen.  

Andere op maat gemaakte oplossingen voor de industrie 

Behalve het terugwinnen van energie heeft J.O.A. Air Solutions ook systemen die ervoor zorgen dat de uitstoot gefilterd wordt. Zo kunnen minuscule stofdeeltjes en broeikasgassen uit de lucht worden gefilterd. Enerzijds beschermt het uit de lucht filteren van kleine stofdeeltjes de machine voor explosiegevaar maar anderzijds ook voor het verlagen van de CO2 uitstoot. Want behalve energiebesparing is ook het verlagen van de uitstoot vandaag de dag een belangrijk agendapunt. Zo is ook de industrie verantwoordelijk voor het verlagen van de CO2-uitstoot om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. De uitstoot kan op verschillende manieren opgevangen worden. Zo’n speciaal op maat gemaakte machine voor de industrie staat internationaal bekend als een industrial dust collection system. Door het opvangen van stofdeeltjes die in de machine terecht kunnen komen, wordt de kans op explosies significant minder en wat bijdraagt aan de werkveiligheid. Ook zorgt het ervoor dat een machine door stofvervuiling minder snel uitvalt en onderhoud nodig heeft. Kortom, naast dat het beter is voor het milieu verbetert een industrial dust collection system ook voor betere prestaties van de machines.